Salmon Grill dan sos Chimicurri, bersama side dish: Garlic Parsley Potato & Sayuran |
Resepi Salmon Grill:
- Ikan Salmon (Fillet) dibasuh bersih, buang tulang dan lap kering.
- Sedikit lada hitam dan garam ditabur atas salmon tadi.
- Sedikit minyak zaitun dilumur pada ikan salmon.
Grill ikan salmon atas pemanggang ajaib atau kuali leper. Balikkan bila dah garing jer. Jangan kerap balikkan nanti hancur. Kulit Salmon yang garing sungguh lazat...
Resepi Sos Chimicurri:
- 4-5 tangkai daun oregano segar
- 2 tangkai daun ketumbar
- 2-3 tangkai daun thyme segar
- 2 tangkai daun italian parsley
- 3-5 ulas bawang putih
- 1 sudu makan jus lemon
- sedikit garam
- 1/4 cawan minyak zaitun
Kadang-kala kami juga makan salmon grill bersama sos chimicurri dan sos lemon bersama. Cara buat sos lemon amat mudah iaitu campurkan perahan lemon, air, minyak zaitun dan garam dalam botol. Goncangkan. Tuang pada Salmon grill tadi. Rasa masam lemon sungguh kena dengan Ikan Salmon..
Oregano |
Ketumbar/coriander |
Thyme |
No comments:
Post a Comment