Sunday, December 19, 2010

Chocolate Moist with Cheese Layer Cake...@ KEK COKLAT LAPIS KEJU...



Hari tu dah buat kek "super moist chocolate cupcakes"....
Oleh kerana rasa coklatnya best , dan dalam peti sejuk masih ada lagi cream cheese maka aku dengan rajinnya menggabungkan kedua-duanya untuk menjadi kek yang lebih lazat...

Tak susah...resepi kek coklat ikut aje resepi cupcakes tu...
gerenti puashati...

Ok aku akan kongsi resepi cheese layer nya pula:

Cheese Layer:
250gram cream cheese
80 gram gula halus
1 biji telur
2tbsp tepung jagung
2 sudu makan yogurt asli

Bahan-bahan ni adalah lebihan yang buat Blueberry Cheese Cake itu ari...
Jadi ...jangan membazir kita buat yang lain pula...

ok...jom tengok cara buat "Cheese Layer"
1. Pukul cream cheese hingga kembang.
2. Masukkan gula dan pukul.
3. Masukkan telur, yogurt, pukul dan masukkan tepung jagung.


Cara buat kek ni:
Boleh dikukus atau dibakar...
Aku bakar sebab loyang tak muat periuk kukus...
kalau kukus lebih lembab...
Tapi bakar pun lembab..n lebih rasa keknya..
so terpulang yer...

1. Masakkan lapisan coklat dahulu lebih kurang 20-30 minit.
2. Kemudian masukkan lapisan cheese juga 20-30minit.
3. Akhir sekali lapisan coklat..juga 20-30 minit..
4. Bila dah masak...sejukkan dan hias ler ikut kreativiti...
5. Biar dalam peti sejuk...lebih sejuk lebih enak...



Jom...

Makan....
.
.
.

le

6 comments:

  1. Knapa resepi warna kuning x nampak jelas ls.

    ReplyDelete
  2. salam,nak tanya..kalo nk bakar utk second and third layer guna api atas shj or atas bawah..tq.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam. saya guna api ats bwh sehingga kek masak sepenuhnya. Utk bhgn coklat boleh guna mana2 resepi kek coklat. t,kasih

      Delete
    2. tq for da info..x sabar nak cuba.. :)

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...