Sunday, September 29, 2013

Resepi dari Kebun

Hasil Tuaian

Hasil Masakan

Saturday, September 14, 2013

BUAH MELAKA BUNGA TELANG

Bunga telang yang ditanam sedang galak berbunga. Setiap hari ada saja hasilnya. Kadang-kadang aku kutip dan simpan dalam tuppaware dan diletakkan di dalam peti ais. Kadang-kadang pula aku kutip dan beri pada 2 ekor anrnab anak2ku yang pasti melompat-lompat bila nampak kita dekat pokok bunga telang. Arnab2 itu sungguh suka daun dan bunga telang. Pasti tak tolak punya..

Oleh kerana bunga yg banyak dlm wishlist nak buat sirap bunga telang, serimuka bunga telang, nasi kerabu tapi semua belum terlaksana lagi. Hari ni ada mood nak buat buah melaka. Jom try guna bunga telang. Selalu buah melaka warna hijau kali ni kita makan buah melaka warna biru-purple pula.



Bahan-bahan:
1cawan tepung pulut
15 kuntum bunga telang
air secukupnya.
gula melaka
kelapa parut
garam.

Cara-cara:
1. Bunga telang dibersihkan, buang tangkai. Masukkan dalam bekas dan sedikit air. Gunakan sudu, lenyek2 sehingga warnanya keluar.
2. Masukkan tepung pulut dalam bekas bersih. Masukkan air bunga telang sehingga menjadi doh yang cantik.
3. Bentukkan bulat kecil dan masukkan gula melaka didalamnya. Susun dalam dulang yang telah ditabur dengan tepung terlebih dahulu (supaya doh tidak pecah )
4. Didihkan air secukupnya dalam periuk, apabila air mendidih  masukkan buah melaka yang siap tadi.
5. Apabila bebola timbul, angkat dan sejatkan. Hiaskan dengan kelapa parut yang digaul dengan sedikit garam.

Thursday, September 12, 2013

Sunday, September 8, 2013

MUsim Hujan: Sayur Ceria aku Gembira

Sekarang ni musim hujan. Boleh kata setiap hari hujan. Hujan rahmat menjimatkan , bekalan air free dari pencipta. Tak risau tanaman kehausan.

Tanaman KObis mula  menghasilkan bebola yang cantik.
Kobis,.. sungguh gembira bila tengok membentuk bola yang cantik wp ada juga yg musnah oleh ulat
Kobis dan kobis

Sebahagian tomatoku..
Tomato mula merah..
Labu manis venus...hanya sebiji jer yg sempat membesar.
Bunga telang...kegemaran arnabku

Bunga kemboja cina yang tumbuh sendiri di tepi kebun..

Tuesday, August 20, 2013

Tomatoku dan tomatomu

Di awal penglibatan aku dalam berkebun kecilan ni aku mula dengan tanaman timun jepun, kobis dan tomato. Timun jepun dah banyak kali merasa hasilnya. Kobis pula baru merasa daunnya. Bebolanya baru mula terbentuk.

Harini nak tunjuk perkembangan tomato pula. tomato dah mula berbuah. Ada lebih kurang 6 pasu/polibeg. Ada yang berbuah lebat , ada yg kurang ada yang baru berbunga. Aku juga ada beri satu polibeg tomato pada rakan sekerja. Tapi tomato dia yang dulu berbuah( dia letak baja buah)..Aku kononnya nak biar semua organik..

Tomato rakan aku yg aku bagi pokoknya...dah masak la..(jelesnya)

Tomato aku yang baru nak membesar

Bila nak masak ni...harap sihat semuanya..

Tahniah...Juara Akhirnya

Barisan pemain bola jaring SMKAI bersama PKT6, jurulatih dan pengurusnya...(ada ke pengurus bola jaring yang pakai begitu anggun???)
Hari ni nak cerita pasal anak-anak didik pulak la. Oh ya hari ini aku tidak mengajar kerana membawa pasukan bola jaring untuk bertanding di peringkat Daerah Kerian.

Sebenarnya aku bukannya tahu pun pasal game bola jaring ni tapi memandangkan diberi tugasan sebagai guru penasihat bola jaring maka kenalah mengambil tanggungjawab untuk membawa mereka ini ke pertandingan. Pertandingan antara sekolah-sekolah tingkatan 6 ini adalah kali pertama diadakan pada tahun ini.

Nasib baik ada sahabat aku, Sabrina yang terer main bola jaring ni maka dia dengan rasminya menjadi jurulatih kepada pasukan kami. Dalam hujan pun main juga. Kesian juga aku tengok budak-budak ni basah lencun dan kesejukan. Semangat kesukanan punya pasal redah juga la..

Alhamdulillah, akhirnya rezeki berpihak kepada team SMKAI setelah mengalahkan SMKMS di peringkat akhir, mengalahkan SMKA di peringkat separuh akhir dan sebelumnya telah menewaskan SMKPBG, SMKRLNR dan SABK EHYA.. Tahniah aku ucapkan kepada anak-anak ku ini dan juga jurulatihnya.

Yang bestnya dapat la merasa ke peringkat negeri yang akan diadakan di Batang Padang hujung minggu ni. Bersama dengan ini, team futsal juga akan turut ke Batang Padang. Tahniah buat semua...Teruskan usaha anda dalam apa jua bidang jadilah yang cemerlang..

Monday, August 5, 2013

Rezeki Aku dan Rezeki Kamu

Alhamdulillah.. hujung2 Ramadhan ni masih ada rezeki dari Allah buat aku dan juga kamu.

Rezeki aku akan dijadikan masakan untuk berbuka nanti. Sayur daun kobis, terpaksa tuai awal kerana batangnya mulai lembik/lecur. Bendi emas dlm 2 biji cukup utk dicampur dlm kari. Bunga telang baru belajar berbunga buat ulam jer. Cili merah  dan daun bawang putih dan bawang merah buat rencah sayuran kobis.

Tuaian hari ini buat menu iftar.
Ulat Beluncas enak menikmati cili muda

Pokok kobis yang diserang ulat daun

Sunday, August 4, 2013

Kawalan Biologi: Menghapuskan Bena/Kutu Daun/Aphid

Bila dah mula menanam sayuran sendiri, pastinya kita akan cuba mengelak daripada menggunakan racun serangga. Serangan serangga perosak kadangkala boleh melumpuhkan semangat kita untuk bercucuk tanam. Begitu juga aku, apabila timun jepun yang sihat mula diserang bena/kutu daun.

Aku dah cuba semburan larutan pencuci + air + minyak. Memang bena-bena ni meninggal tapi esoknya ada semula. Sembur lagi, mati lagi esok ada semula(yg lain ) begitulah seterusnya. Akhirnya daun timun yang mula kekeringan/melecur.

Akhirnya aku buat keputusan biarkan aje. Kalau Allah kata itu rezeki bena2 tu aku redha jer. Kalau ada rezeki buat kami sekeluarga alhamdulillah. Akhirnya bena2 tu mula berkurang(walaupun masih ada) , timun jepun mulai membesar dan alhamdulillah dapat juga merasanya.

Daun Timun Jepun yang diserang bena.
Namun kini bena-bena tu mula menyerang daun tembikai pula. Bersuka ria mereka dibawah gulungan daun tembikai tu. Sakit hati aku sembur lagi..mati lagi tp muncul lagi...berulang lagi kisah aku dan bena daun..hehe..

Tapi 2 hari lepas aku jumpa makhluk lain pula bersama-sama bena bawah daun tembikai. Rupanya macam ulat warna hitam, belang kuning sikit. Ganasnya rupanya aku penyet dia...gemuk pula tu...Timbul juga persoalan, dia ni baik ke jahat???

Aku google la..rupanya nama menatang ni LACEWING LARVAE (larva lalat jala).. Ohhhh larva lalat lagi...Larva lalat ni BAIK tau....Dia makan bena-bena / aphid yang jahat tu..Sama fungsi macam LADYBIRD yang kiut tu...Maafkan aku kerana telah memenyet beberapa ekor daripada kalangan kamu. Hanya kerana rupa kamu yang ganas tak macam cik ladybird tu...aku tersalah sangka...

Cik Ladybird tengah mentenet atas daun cili

  
Ni la larva lacewing bawah daun tembikai (maaf kamera hphone jer..blur..)
Rupanya di negara yang menjalankan pertanian organik besar-besaran memang menggunakan kaedah kawalan biologi ni. Larva ni dilepaskan di daun-daun tumbuhan untuk mengawal serangan bena. Bestnya hidup dalam kitaran biologi ni. Ada perosak , ada pemangsa...Aku nak biar jer larva lacewing bekerjasama dengan kumbang kiut tu mengawal bena-bena ni...

Gambar larva lacewing dr google...
Lalat lacewing (gambar drp google)

Sunday, July 28, 2013

Baju Raya Dah Siap!..


Alhamdulillah berjaya juga akhirnya menyiapkan baju raya ni. Bukan baju aku tempahan dari saudara rakan tempat kerja. Dah la nak siapkan jahitan kena buat sulaman manik di tangan dan leher pulak.

Aku ikutkan malas nak ambik tempahan sulaman manik ni. Penat kena cari idea yang sesuai dan manik yang sesuai. Untuk tidak menghampakannya aku gagahkan juga membuatnya. Design simple jer la.  Ini la tempahan berserta sulaman manik yang aku buat untuk pertama kalinya. Harap dia berpuas hati.
Lega rasanya siap juga akhirnya...

Zoom kat leher...simple jer tp berhari gak la nak siap..
Baju raya 4 beradik (Pn Siti Zaharah)

2pasang  baju melayu dan 2 pasang baju kurung..alhamdulillah siap juga ..

Saturday, July 27, 2013

Jantan dan Betina

Macam mana nak kenal mana satu bunga jantan dan bunga betina?. Dulu aku pun tak tahu ada pokok yang mengeluarkan bunga jantan dan bunga betina. Sekarang ni dah tahu... sejak mula berjinak-jinak dengan tanaman ni...

Di sini ada beberapa contoh bunga jantan dan bunga betina yang ditanam olehku. Biasanya pokok-pokok ni akan mengeluarkan bunga jantan dahulu. Selepas seminggu dua barulah bunga betina pula akan muncul. Kalau tak ada serangga pendebungaan kenalah buat pendebungaan secara manual. Barulah buah akan terhasil... Inipun belajar dari google gak terutama drp blog tanamsendiri.com...hehe terima kasih atas info yang bermakna ni..

Bunga jantan timun jepun

Bunga betina timun jepun (belum kembang)
Buah timun jepun

Bunga Jantan Tembikai

Bunga Betina Tembikai
Bunga Jantan Labu Manis Venus
Bunga Betina Labu Manis Venus

Buah Labu Manis Venus mula terbentuk

Saturday, July 20, 2013

Tuaian dan Menu Iftar Hari Ini: Tauhu sumbat n salad

Alhamdulillah dah masuk 11 hari kita berpuasa. Dalam bulan Ramadhan ni kurang sikit masa untuk update blog. Mana nak sediakan juadah berbuka, nak siram tanaman pun kena curi-curi masa. Time cuti pulak terpaksa siapkan tempahan jahitan baju kengkawan, nanti tak beraya pulak dia orang...

Hari ini intai salad dah makin meninggi walaupun selalu juga petik buat ulam dan sebagainya. Boleh ambik lagi untuk buat tauhu sumbat hari ni..

Salad yang segar...emmm


Tauhu sumbat dan kuah kacang


Tauhu Sumbat:

5 ketul tauhu digoreng dan potong dua (belah tengah)
segenggan taugeh dicelur
timun dihiris nipis
beberapa helai salad
karrot dipotong nipis (aku tak letak kali ni sbb tak ada stok)

# sumbatkan ajer sayuran tu dalam tauhu tu...hehe

Kuah Kacang:
6-7 tangkai cili kering * (dibasuh dan toskan)
4 ulas bawang merah*
4 ulas bawang putih*
sedikit belacan*
1 cawan kacang  tanah digoreng
3 sudu makan gula merah
2 sudu makan gula pasir
1 keping asam keping
garam
1 batang serai diketuk
sedikit minyak

Caranya:
  1. Bahan bertanda * digoreng hingga wangi dan kisar halus.
  2. Lepas tu aku goreng kacang pulak dalam baki minyak tadi. Kisar kasar kacang  yang telah digoreng.
  3. Tumis serai hingga naik bau. Masukkan bahan 1 yang dikisar. Kacau seketika.
  4. Masukkan kacang yang dikisar. Masukkan sedikit air.
  5. Masukkan asam keping, gula merah, gula pasir dan garam secukup rasa.
  6. Biar mendidih dan pekat. Tutup api. Sedia untuk dihidang.

Friday, July 12, 2013

Perkembangan Tanaman di bulan Ramadhan

Selepas 10 hari update pasal kompos black soldier fly dan tanamannya, jom kita tinjau perkembangan sayuran tersebut pada hari ini. Jarak dalam masa 10 hari jer...Alhamdulillah mereka membesar dgn baik.
Labu manis venus dah mengeluarkan bunga
kobis cina ong king

sawi pak choy

salad daun tajam/cina

sawi renek

Tuesday, July 2, 2013

SAH, Kompos Black Soldier Fly Larva

Dah beberapa hari aku terserempak dengan anak-anak Black Soldier Fly ni. Hari ni aku jumpa yang dewasa.  Sahlah kompos yang aku buat haritu daripada larva black soldier fly. Jom kita tengok bentuk kompos yang terhasil selepas 2 minggu. Rupanya macam tanah gembur tinja cacing tanah jer..
Ni la rupa kompos black soldier fly...Kalau mata tajam boleh ler nampak larva dalam kompos tu...
Black Soldier Fly atas daun kobis

Black Soldier Fly bawah daun cili
Seminggu lepas aku ada ambik sikit kompos ni, ambil larva untuk memancing. Larva bersama tanah kompos aku tapis, larva bagi pada anak untuk pancing. Air kompos tu siram pokok dan sayuran. Jom tengok pertumbuhan sayuran lak...

Salad Coral Hijau: Usia sebulan

Sawi Pak Choy : 2 minggu

Kobis Cina Ong King: 2 minggu

Salad daun Tajam: 2 minggu ++

Sawi Renek: 2 minggu

Labu MAnis Venus : Sebulan ++
Semua benih ini adalah dibeli daripada En Iskandar blog tanamsendiri.com. Ada juga benih kongsi..tu yang best...Harap-harap semua akan membesar bagai johan...Oh Ya Salad Coral Hijau juga telah dituai dan dimakan cicah sambal belacan. Tuai sikit-sikit yang nak makan jer. Potong daun paling bawah..jimat...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...