Oleh kerana bunga yg banyak dlm wishlist nak buat sirap bunga telang, serimuka bunga telang, nasi kerabu tapi semua belum terlaksana lagi. Hari ni ada mood nak buat buah melaka. Jom try guna bunga telang. Selalu buah melaka warna hijau kali ni kita makan buah melaka warna biru-purple pula.
Bahan-bahan:
1cawan tepung pulut
15 kuntum bunga telang
air secukupnya.
gula melaka
kelapa parut
garam.
Cara-cara:
1. Bunga telang dibersihkan, buang tangkai. Masukkan dalam bekas dan sedikit air. Gunakan sudu, lenyek2 sehingga warnanya keluar.
2. Masukkan tepung pulut dalam bekas bersih. Masukkan air bunga telang sehingga menjadi doh yang cantik.
3. Bentukkan bulat kecil dan masukkan gula melaka didalamnya. Susun dalam dulang yang telah ditabur dengan tepung terlebih dahulu (supaya doh tidak pecah )
4. Didihkan air secukupnya dalam periuk, apabila air mendidih masukkan buah melaka yang siap tadi.
5. Apabila bebola timbul, angkat dan sejatkan. Hiaskan dengan kelapa parut yang digaul dengan sedikit garam.
No comments:
Post a Comment