Jom buat Pai Tee pulak...
Enak dimakan di waktu petang...
Tapi kena sabar sikit sebab kena buat kulit(topi) nya dulu..
Bahan kulit:
1 cawan tepung beras
1/4 cawan tepung ubi
1/2 biji telur
1 cawan air
1/2sk air kapur
secubit garam
sedikit lada sulah
1. Campurkan semua bahan dan kacau sebati.
2. Goreng guna acuan pai tee.
Inti:
Karrot
Sengkuang
Timun
Isi udang/ayam
garam
lada sulah
1 biji cili api(ketuk)
2 ulas bawang putih
1. Sayuran diparut halus .
2. Tumis bawang putih dan cili api.
3. Masukkan isi ayam/udang.
4. Masukkan sayuran, perasakan dgn garam n lada sulah.
5. Angkat dan sejukkan sebelum dimasukkan dlm kulit.
6. Boleh dinikmati bersama sos..
(aku guna sos steamboat jer..sedap..)
Enak dimakan di waktu petang...
Tapi kena sabar sikit sebab kena buat kulit(topi) nya dulu..
Bahan kulit:
1 cawan tepung beras
1/4 cawan tepung ubi
1/2 biji telur
1 cawan air
1/2sk air kapur
secubit garam
sedikit lada sulah
1. Campurkan semua bahan dan kacau sebati.
2. Goreng guna acuan pai tee.
Inti:
Karrot
Sengkuang
Timun
Isi udang/ayam
garam
lada sulah
1 biji cili api(ketuk)
2 ulas bawang putih
1. Sayuran diparut halus .
2. Tumis bawang putih dan cili api.
3. Masukkan isi ayam/udang.
4. Masukkan sayuran, perasakan dgn garam n lada sulah.
5. Angkat dan sejukkan sebelum dimasukkan dlm kulit.
6. Boleh dinikmati bersama sos..
(aku guna sos steamboat jer..sedap..)
d
No comments:
Post a Comment