Wednesday, October 17, 2012

Bingka Biskut Cap Ping Pong...


        Hahaha.. hari ni buat bingka a.k.a bengkang lagi. Agaknya bila usia dah meningkat ni citarasa pada kuih-kuih tradisional pun meningkat kot, kiranya berkadar terus dengan peningkatan usia kita. Betul ke teori aku ni...entah la..tapi aku rasa tu yang terjadi pada aku. 
        Waktu kecik dulu mak selalu buat kuih-kuih ni...bingka ubi, lepat pisang, lepat labu, tepung bungkus, tepung talam, talam ubi, talam pisang, apom pisang, apom, bingka gandum yang ada tumisan bawang goreng atasnya...(waa...teringat2 rasa bingka tu memang sedap) tapi dulu-dulu aku tak la suka sangat makan kuih-kuih ni..Dah tua-tua ni(ye ke) dok teringat pulak..Memang mak aku pakar masak semua kuih ni..tapi tak pula aku..hehe sebab aku rasa kuih tradisional ni rumit/leceh nak buatnya... rupanya taklah rumit sangat..
      Entry kali ni banyak membebel pulak yer...selalu tulis resepi jer.. Kali ni aku cuba buat bingka biskut cap ping pong yang popular tu.. Biskut tu kan lemak2 dan sedap dicicah dengan air teh o panas diwaktu petang ketika hujan sedang turun...haa...melalut sudah.. Biskut petak 4 segi sama tu la ..Jom la kita tengok resepinya


ni la biskut yang femes tu(gambar from en. google)
    
Bingka Biskut Cap Ping Pong
15 keping biskut cap ping pong -dikisar halus (biskut apa pun boleh guna, aku guna yang ni sbb dah ada kat rumah)
1 cawan tepung gandum
1 cawan gula (kurangkan 1 sudu)
4 helai daun pandan (hiris halus) + 250ml air (kisar dan tapis)
500 ml santan @susu cair (aku guna cooking cream- dalam peti ais ada tu jer)
3 biji telur
sedikit garam
sedikit pewarna hijau (dah buat perisa pandan kena la taruh warna hijau...warna ni terpulang pada perisa apa yang kita nak...buat original tak payah ler bubuh daun pandan)
sedikit bijan untuk hiasan

Cara membuatnya:

  1. Gula , garam, telur , tepung dan separuh santan (kalau semua takot tak muat blender tu) masukkan dalam blender dan blend hingga halus.
  2. Dalam bekas lain, masukkan biskut yang telah dikisar halus tadi. Kemudian masukkan bancuhan tepung yang diblend dan baki santan. Kalau nak tekstur yang lebih halus bolehlah kisar serbuk biskut bersama adunan tepung. Aku asingkan sebab biar ada rasa tekstur biskut sikit.
  3. Masukkan jus pandan dan pewarna hijau. Kacau rata. Tuangkan ke dalam acuan yang telah digris dengan mentega/marjerin dan tepung (ketuk lebihan tepung).
  4. Tabur bijan diatasnya. Masukkan dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 200C. Bakar lebih kurang 1 jam atau hingga masak. Lepas masak aku guna fungsi toast untuk garingkan permukaan atasnya. 
  5. Biarkan sejuk baru dipotong.

ni tak sabar nak tunggu sejuk..sebab tu la rupanya tak cun..

2 comments:

  1. rindu cokodok labu,cokodok durian,lepat labu,lepat pisang,seri muka,kuih lopes, masak lemak nangka,asam pedas keladi air tgn mak sob sobbbb....dulu masa study asal nk balik kg jek mak mesti tnaya nk makan apa cmfm mak masak siap buatkan bekal lagi....sendiri masak tak sama mcm mak buat....dulu masa budak2 mak selalu buat kuih bakar/bangkit dayh tukang makan abg dayah yang dekat sek.sabar tu tukang bakar hahahah......

    ReplyDelete
  2. betoi kan dayah..dulu mak selalu buat kuih bangkit tepung, bakar kacang, dodol, bahulu..cgu n kakak2 ler tukang bakar dari pagi sampai malam...kdg2 tu 2-3 hari baru siap..banyak sangat..hehe..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...