Saturday, January 15, 2011

APOM LENGGANG...




Ni kuih orang dulu-dulu..
Mak selalu buat kuih ni...sedap...
Dah dapat resepi apom lenggang ni...

Tapi masih teringat apom lenggang yang mak buat juga..
nanti nak minta resepi mak la pulak..

Jom tengok resepinya dulu...

1/2 cawan nasi
2 cawan tepung beras
1 1/2 cawan air
1/2 cawan gula
1 sk yis
1sk garam
1 biji telur
1/2 cawan santan (kali ni aku guna yogurt asli)

Cara-caranya:
1. Masukkan air + nasi +tepung beras dalam blender dan blend sampai halus mulus.
2. Masukkan dalam bekas +yis..kacau dan biarkan beberapa jam
3. Masukkan garam + gula + santan/yogurt dalam adunan.
4. Pukul telur hingga kembang dan masukkan dalam adunan.
5. Kacau sebati adunan dan rehatkan 10 minit sebelum dilenggang...

6. Bila dah keperangan, angkat dan hidang...
.
boleh dilipat atau digulung..terpulang pada citarasa anda...


4 comments:

  1. cikgu naper dayah wat tak jadi mcm cikgu wat....rasa sedap tapi rupa buruk huhu

    ReplyDelete
  2. tak pe cuba lagi...yg ptg sodappp...

    ReplyDelete
  3. Auntie saya tk bubuh nasi pun..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...