Sunday, September 30, 2018

Masakan hasil kebun : Spagethi Olio Ulam Raja dan Creamy Soup Labu Butternut Golden Phoenix

Pagi ni tuai labu sulung butternut golden phoenix. Benih labu beli online di semua menjadi. Benih labu butternut, aku ingatkan labu butternut yang leher panjang tu..tapi rupanya labu butternut phoenix..lagi la suka comel je saiznya. Jenuh gak la menggoogle mencari nama varieti labu ni..sebab rupanya tak sama dengan labu butternut yang biasa tu.. panjang lonjong mcm labu sayong. Apa pun aku suka labu ni. Saiznya comel 😚

Tuai juga cili padi dan ulam raja. Rancang nak buat breakfast Spagethi Olio Ulam Raja. Labu buat creamy soup. Kegemaran anak-anakku.



Rupa labu butternut phoenix yang dibelah

Creamy Soup Butternut Golden Phoenix Squash

Resepi Sup Krim Labu
1/2 biji labu butternut (kalau labu biasa 1/4 dah cukup)
1 kotak cooking cream
1 kiub ayam
1 biji bawang besar dimayang
5 ulas bawang putih hiris nipis
Serbuk Lada putih+lada hitam
Parsley dihiris halus tapi aku guna ulam raja.

Cara cara :
Tumis bawang putih dan bawang merah hingga layu n keperangan.
Masukkan labu yang dipotong nipis. Tambah secawan air. Biar mendidih sehingga labu empuk.
Tambah kiub ayam, lada hitam n putih.
Biarkan sejuk seketika. Blender semua bahan. Masukkan kembali dalam periuk dan tambah cooking cream. Suaikan kepekatannya. Jika terlalu pekat tambah air.
Kacau atas api perlahan hingga mendidih. Tutup api.
Sedia dihidangkan. Tabur hirisan ulam raja atau parsley.

Spagethi Olio Ulam Raja

Bahan-bahan:
1 paket spagethi direbus dan toskan
6 tangkai cili padi
7 ulas bawang putih dicincang
Sekeping dada ayam dicincang halus
5 sosej
(Boleh letak bahan protein yang anda suka udang, sotong)
1 ketul kiub ayam
Garam secukup rasa
Minyak zaitun untuk tumisan
Keju parmesan
Secekak ulam raja dicincang/dihiris halus

Cara cara:
1. Tumis bawang putih dan cili padi
2. Masukkan bahan protein ayam dan sosej.
3. Biarkan hingga ayam dan sosej masak.
4. Masukkan kiub ayam dan garam. (Garam tak perlu banyak sebab kiub dah masin.
5. Masukkan spagethi yang telah direbus. Kacau sebati.
6. Tutup api. Masukkan hirisan ulam raja dan gaul sebati.
7. Angkat dan tabur keju parmesan di atasnya.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...