Saturday, October 13, 2012

Bingka Ubi Kayu

Terima kasih pada akak jiran sebelah rumah bagi ubi kayu. Nak cuba buat bingka ubi ler...

Tada...
Inilah rupa bingka ubiku yang dah siap dimasak....

 Jom tengok resepinyer:

  1. ubi kayu diparut - 1kg
  2. gula - 1 1/4 cawan
  3. santan - 2 1/4 cawan (aku campur 1 1/4cwn santan dengan 1 cwn susu cair...nak kurangkan lemak...hehe...)
  4. secubit garam
  5. 1 sudu mentega/marjerin
  6. pewarna kuning

Cara-caranya:
  1. Ubi yang diparut tu disejat. Air ubi tu dibiarkan seketika sehingga ia mendap, buang airnya dan kanjinya warna putih tu masukkan balik dalam ubi parut.
  2. Campurkan santan, gula dan garam dalam bekas lain. Kacau hingga gula larut. Aku kacau atas api dan masukkan daun pandan nak bagi wangi. Bila gula dah larut masukkan mentega hingga cair. Tutup api dan biar seketika.
  3. Masukkan campuran santan tadi dalam bekas ubi parut, kacau sebati kemudian masukkan sedikit warna kuning. Kacau hingga sebati.
  4. Masukkan dalam loyang yang telah disapu mentega. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 180C selama 1jam 30 minit.
  5. Sejukkan dan potong....siap untuk dimakan...

3 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...