Saturday, September 10, 2011

Menghitung hari...


Budak oren ni dah besar..dah 11 bulan pun..

dah mula menunjukkan kejantanannya..

pasti kena kasikan juga ni...

Tak pe tunggu giliran...biar selesaikan yang betina dulu...
...



Mikka; ...biar ler org nak enjoy dulu....

Friday, September 9, 2011

Nasi Udang..



Hari ini baru beli periuk tekanan Noxxa from Amway.. Jadi teruja nak try masak ler...cari-cari resepi jumpa resepi nasi Udang ni...best juga rasanya..Anak-anak pun suka..

Jom tengok resepinya:

1/2 kilo udang segar buang kulit dan belah belakang (supaya nampak ayu gitu..)
serbuk kunyit dan 1 sudu rempah kari
garam secukupnya.

Udang ni goreng dulu dengan minyak dan toskan, ketepikan. Baru masak nasi..


3 cawan beras ponni Taj Mahal (sebab kami sekeluarga memang mkn beras ni..)
5 cawan air (kalau guna beras biasa air dan beras sama banyak)
1 cawan susu cair
2 kiub ikan bilis
1 sudu makan rempah kari
1 batang karrot di parut halus
3 ulas bawang merah ditumbuk
3 ulas bawang putih ditumbuk
1/2 inci halia ditumbuk
bunga lawang, cengkih dan kulit kayu manis
minyak untuk menumis.


Cara-caranya:
Oleh kerana aku masak guna periuk Noxxa ni maka cara-caranya juga adalah mengikut cara menggunakan periuk ni..Dalam 8 minit je nasi dah masak...tu yang best tu...
Ni ler rupa periuknya..

1. Mula-mula tumis bahan yang ditumbuk dan bunga lawang, cengkih dan kulit kayu manis. Gunakan stir fry..

2. Masukkan beras yang telah dibasuh. Goreng seketika.

3. Masukkan air, susu, serbuk kari, kiub ikan bilis dan karrot.

4. Tutup Periuk dan set pada tekanan tinggi selama 8 minit.

5. Keluarkan wap, buka periuk dan masukkan udang yang telah digoreng tadi. Tutup semula periuk dan biar panas sehingga nak hidang...

Ni rupa dalam peruk lagi..



Best...guna periuk ni ..8 minit jer nasi dah masak...

Aku masak bersama KUZI AYAM dan JELATAH...




Sunday, September 4, 2011

Biskut Kasih Lebaran


Bahan-bahan:
250 gram butter
50 gram gula kastor
1/2 sudu teh esen vanila
300gram tepung gandum
50 gram tepung jagung
50 gram serbuk badam
coklat masakan untuk hiasan

Cara-cara:
1. Pukul butter + gula dan masukkan esen vanila
2. Masukkan semua bahan kering dan uli menjadi doh.
3. Terapkan dengan acuan yang sesuai.
4. Bakar 15 minit pada suhu 175 oC
5. Sejukkan dan hiaskan dengan coklat masakan.
6. Biar coklat beku sebelum disimpan dalam bekas kedap udara.

Biskut Nestum


Bahan-bahan:
250 gram butter
1 sudu shortening
70 gram gula kastor
2 sudu teh esen vanila
1 sudu kecil crisco

280 gram tepung gandum
40 gram tepung jagung
100 gram nestum dikisar halus
nestum dan telur untuk hiasan

Cara-cara:
1. Pukul butter, shortening, gula + esen vanila
2. Masukkan bahan kering
3. Uli jadi doh, canai dan terap ikut suka
4. Sapukan telur dan hiaskan ikut kreativiti
5. Bakar 15 minit atau hingga masak ler..(bergantung kpd oven masing2)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...